Mennyi ideig készül egy videótréning?

Nos, a helyzet az, hogy az első tréningem, amely 2 órás volt, sokkal tovább készült, mint a második, amelyik ellenben 5 órás…

Sokan azt gondolják, hogy egy néhány órás tréning annyi idő alatt készül el, amennyi a hasznos óraszáma. Na jó, egy kicsivel tovább.

Hát, ez sajnos nem így van, bár nagyon sok függ attól, hogy mit választunk, milyen módon készítjük el a videókat. Az úgynevezett “beszélő fej” típusú videó esetében a szereplőnek nem elég maga a szaktudása – amit tovább szeretne adni -, de ráadásul még úgy kell tudnia beszélni egy kamerába, mintha az egy érdeklődő tekintetű hallgató lenne… Ez pedig sokkal nehezebb, mint azt elsőre gondolnánk. Jómagam ezt nem mertem bevállalni, hiába tartottam már élő tréninget több mint 100 hallgató előtt kiscsoportos bontásban.

Mi az időszükséglete egy videótréning elkészítésének?

A tréning tematikájának összeállítása

Logikailag kell először felépíteni, hogy miről is akarunk beszélni. Könnyebb helyzetben vagyunk, ha egy élőben már bejáratott tréning anyagot teszünk át videó formátumba, mert ilyenkor már nem a nulláról kell felépíteni a tematikát. Fontos, hogy a tematika logikailag jó áramlást biztosítson a laikus hallgató számára is.

Régóta bejáratott, kb. 6 órányi élő Facebook tréningem anyagát helyeztem át videós környezetbe a Facebook kampány c. tréning anyagba. Ehhez némileg módosítani kellett az eredeti felépítést, és utánanézni, mik változtak a Facebookon a legutolsó általam ismert módosítások óta. Mindennek időszükséglete kb. 2 óra volt.

A háttéranyag összeállítása

Egy-egy 5-15 perces videóban tudni kell, hogy mit akarunk elmondani. Ha ehhez vázlatot használunk, akkor ezt a támogató anyagot is el kell készíteni.

Ha az egy slide  / egy videó beosztást használjuk, egy slide elkészítése nagyságrendileg 10 percet vett igénybe (miután már az alap vizuális elemek korábbról készen voltak).

Egy 15 videóból álló tréning esetében ez 2,5 óra.

Videók felmondása

A videó felmondása – ha az ember már gyakorlottabb, kevésbé izgul, kevésbé ront – annyi idő, amennyi a videó maga, de azért számolni kell plusz 10%-nyi idővel.

Számoljunk 2 órával!

LMS rendszerbe való feltöltés

Ahhoz, hogy minden videó külön leckében jelenjen meg, létre kell hozni modulokat, illetve leckéket. A videók feltöltése a netre is idő, így egy lecke nagyságrendileg 4-5 percet vesz igénybe.

15 lecke esetében 75 perccel számolhatunk.

Ehhez hozzájön a bevezető szöveg megírása, a teszt összeállítása, ami összesen kb. 45 perc (ha épp jön az ihlet…).

 

Vagyis egy 2 órás tréning anyagát kb. 8-9 órányi munkával lehet elkészíteni, ha már van rá bejáratott módszerünk (eszközünk, tematikánk, videókészítő programunk), és a lámpalázon is gyorsan úrrá tudunk lenni.:))

Na ugye, hogy ugye… Nem is olyan kevés az.