kamera

Videótréning

Videótréningnek nevezem azt a tréninget vagy oktatást, amely néhány perces videók sorozatából áll és ezen a módon adja át a tudásanyagot.

Amikor valaki tréning megalkotásán töri a fejét, rögtön ebbe a kérdésbe, dilemmába, félelembe botlik bele: „tudok-e meggyőzően beszélni egy kamerába, hogy olyan meggyőző legyek, mintha élő hallgatóságnak beszélnék?”

Nos, jómagam elég gyorsan eljutottam oda, hogy azt mondjam: NEM. Nem félek kiállni akár 100 ember elé sem, de egy kamerába nem tudok fesztelenül beszélni.
Aztán egy olyan tréning adta a megoldást, amely témájában az egyik legnépszerűbb tréning volt egy online tréningeket tömörítő nemzetközi felületen.
Az, hogy a képernyőn mit látunk, miközben a beszédet hallgatjuk, még segítő jellegű is lehet!

Így jutottam oda, hogy tréningjeimet a személyes oktatásokon megszokott slide-ok segítségével készítettem el. Egy-egy hanganyag egy-egy slide köré épül.

Mindegy, hogy a videón egy „beszélő fejet” vagy a mondanivaló vázlatát látjuk, a videótréning így is, úgy is hasonló előnyökkel és hátrányokkal bír:

  • tetszőleges tempóban, tetszőleges időpontban végezhető, tetszőleges földrajzi helyről
  • egy-egy videó visszanézhető, visszakereshető, ha valamit szeretnénk jobban memorizálni
  • a videótréningek előadói, oktatói ideális esetben lehetőséget adnak a hallgatóságnak a kérdezésre
  • a tréninget több személy is végezheti

Mi a helyzet akkor, ha többen néznek meg egy videótréninget?

Ha egy vállalkozásnak több alkalmazottja is megcsinálja az adott oktatást, az – bár a regisztráció hivatalosan egy felhasználónévre vonatkozik – egyrészt nem is akadályozható meg, másrészt viszont tapasztalataim szerint azzal a fő előnnyel jár, hogy a több hallgató a videó végén meg tudja beszélni a hallottakat, elmélyítve ezáltal a tudást.

Webinar

A webinar az az online oktatási forma, amikor egy meghatározott időpontban indul a tréning vagy előadás, a résztvevőknek pedig úgy kell jegyet váltaniuk rá, mintha egy moziba vagy más rendezvényre vennének jegyet. A webinar keretében lehetőség van online kérdezni az előadótól, aki nyilvánvalóan a résztvevők számától és kérdéseiktől függően tud ezekre válaszolni.
A webinar lényegében online szeminárium.